2018. május

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége: ÉFOÉSZ Elfogadásért Önérvényesítő  Egyesület nevében köszöntöm a Kedves Olvasót: 2018. május hónapban.

A május hónap egyik legszebb hónapunk. Az ÉFOÉSZ ünnepei, az „Anyák NAPJA”, a középiskolai  ballagások, a világi ünnepek közül a Pünkösd ünnepe teszik emlékezetessé szép tavaszi hónapunkat.

Az ÉFOÉSZ Budapesten május 4. napján emlékezett meg az „Önálló Életvitel Napja” – ról.

Május 5. – én a Nógrád Megyei Család, Esélyegyenlőségi és Önkéntes Ház Somoskő Váránál rendezett „ESÉLYNAP” –ot, amelyen egyesületünk mint partnerszervezet vett részt a rendezvényen. Szakmai kiadványainkkal lehetőséget kaptunk szervezetünk bemutatására.  Sátrunkat 51 személy kereste meg. A rendezvényt Skuczi Nándor úr, Nógrád Megye Önkormányzatának Elnöke nyitotta meg. A nap folyamán kulturális programokat láthattunk és látogatható volt a Vár, a Vadaspark és a Petőfi Kunyhó is.

Május 6.-án, az „ANYÁK NAPJA”-n a Balassagyarmati Egyházközséggel együtt: Szécsényben és Balassagyarmaton Jótékonysági Koncertet szerveztünk. A bensőséges  ünnepségeken szavalatok hangzottak el és fuvola, – orgona, – zongora művészek, továbbá vegyes kórusok léptek fel. Mindannyian élményekkel feltöltődve tértünk haza. Köszönjük szépen!

Egyesületünk május 9. napján Balassagyarmaton rendezte meg az „Esélyegyenlőség Napja” – „Anyák Napja” – Önálló életvitel Napja” integrált, szemléletformáló programot. Ez alkalomból  előzetesen irodalmi és rajzpályázatot írtunk ki, melyre hazánkból és Szlovákiából összességében 168 pályamunka érkezett be. A pályamunkákból kiállítást rendeztünk. Az ünnepséget szervezetünk elnöke: Szabó Ágnes nyitotta meg. Szerepeltek Önérvényesítő fiataljaink és a Bercel községben működő Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó otthonban élő két Lakó írásai kerültek felolvasásra.. A Kiállítást Kovács Ferenc tanár nyitotta meg. Jutalmaztuk a pályázatokat beküldő fiatalok egy részét, a fellépőket, az Édesanyákat 1 – 1 szál virággal köszöntöttük. A nagyon szép rendezvényen 85 személy vett részt és vendégvárással ért véget.

Az ÉFOÉSZ Központi Irodája térítésmentes képzéseket hirdet „Könnyen érthető kommunikáció” és „Szupervízió” témakörökben. Várjuk a szociális szakemberek jelentkezését.

Nem utolsó sorban: örömmel írjuk le, hogy egyesületünk részt vesz az „EFOP- Infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása az ÉFOÉSZ-nél” 2 évig tartó projektben, amelynek nagyon örülünk. A program célja: a családokban és az intézményekben élő értelmi fogyatékos emberek önálló életvitelének segítése, a társadalomba történő visszailleszkedés támogatása, az érdekérvényesítés tudatosítása. A projekt előrehaladásáról a továbbiakban rendszeresen adunk tájékoztatást.

A Hírlevél 150 példányban jelent meg és a www.efoesz.hu, valamint a www.elfogadasert.eu honlapokon is olvasható. Felelős: Fábri Lászlóné