2017. szeptember

Egyesületünk nevében köszöntöm a Kedves Olvasót 2017. szeptember hónapban. A hónap nagyon izgalmasnak ígérkezik, szinte minden hétre jut 1 – 1 kiemelt jelentőséggel bíró rendezvény.

Szeptember első hetében szakmai megbeszélésen vettünk részt Bercel községben, amelynek témája a kiváltás és a támogatott lakhatás volt. A megbeszélésen részt vettek: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, a Bercel községben működő szakosított szociális intézmény, valamint az ÉFOÉSZ országos és az ÉFOÉSZ Elfogadásért Önérvényesítő Egyesület vezetői. Bízunk abban, hogy az ÉFOÉSZ is szakmai felkészítések keretében és építő jelleggel; részt tud venni a fenti intézmény lakóinak lakásotthonokba történő kiköltözésében.

Szeptember 18. napján tartjuk a „Sérült Gyermekek Napja”-t. A Budapesten tartandó országos szintű, integrált és közvélemény formáló rendezvény helyszíne: a Fővárosi Állat és Növénykert.  Az egész napos programra Egyesületünk részéről 120 személy utazik: sajátos nevelési igényű és enyhén értelmi fogyatékos gyermekek, egyéb sérülésekkel élő fiatalok és felnőttek, kísérők és egyesületünk tagjai. Ez a nap mindenki napja és a cél is ugyanaz: kikapcsolódni, ismerkedni, szakmai tapasztalatokat cserélni és megmutatni, hogy fogyatékos társaink velünk egyenlő jogú és egyenlő méltósággal bíró emberekként; tudnak értékeset alkotni, amelyeket ezen a napon is be kívánnak mutatni.

XI. Nógrád Megye Napja 2017. szeptember 23.-án kerül megrendezésre a Mátra alján fekvő Pásztó városában. Az integrált, közvélemény formáló napon egyesületünk is részt vesz, ahol kiadványainkkal felhívjuk a figyelmet a támogatott lakhatás jelentőségére; a nagy létszámú intézményekben élő fogyatékos emberek lakásotthonokba történő elhelyezések fontosságára. Ez a nap a megyénkben élő emberek napja, amely a szakmáról és a kultúráról fog szólni.

Szeptember 27. napján 14 óra kezdettel a „Kiváltás – Támogatott Lakhatás” témakörben regionális szakmai konferenciát szervez egyesületünk, amely Balassagyarmaton, a Madách Imre Városi Könyvtárban kerül megrendezésre. A konferencia célja: az Észak-Magyarországi Régióban, Budapesten és a Dunántúl egyes városaiban évekkel ezelőtt elindult kiváltási folyamatok gyakorlatáról tartandó előadásokat meghallgatni és a jó gyakorlatokból tanulni. Nógrád megyében minden szakmai javaslatot köszönettel fogadunk, mert célunk, hogy a nagyintézmények lakóotthonokra való kiváltása megyénkben is korrekt módon, minél előbb és zökkenőmentesen történjen. A felkért előadók a témakör jó ismerői, magas szinten felkészült szakemberei: Budapestről, Borsod-Abaúj-Zemplén, – Heves és Veszprém megyékből. Konferenciánkra tisztelettel várjuk a fogyatékos személyeket nevelő családokat, szakembereket és minden, a téma iránt érdeklődő társainkat.

Hírleveleink havi rendszerességgel jelennek meg, melyek honlapjainkon is olvashatók.

A hírlevél papír alapon 250 példányban készült. Felelős: Fábri Lászlóné